Blog

RSS

La biblioteca etnogràfica de Puçol

09-02-2023


La biblioteca etnogràfica de Puçol
Va ser en 2018 quan la nova directiva del Museu Escolar de Puçol, al costat de l'equip tècnic habitual, va decidir donar un gir de 360° a la seua biblioteca de consulta: per què no desplaçar a un altre espai del museu la novel·la, l'assaig, els antics manuals, etc. i crear un conjunt únic, principalment d'etnografia, per a consulta pública de tota persona interessada? I ens vam posar a la feina, gràcies a l'assessorament de la llavors responsable de la xarxa de biblioteques d'Elx, Carmen Gutiérrez, i al seu substitut en el càrrec, Luis Navarro, els qui ens van traçar el camí a seguir.

 

Cinc anys més tard -amb una pandèmia, un confinament i una crisi econòmica pel mig, i sent ja fundació-, aquesta biblioteca etnogràfica és una realitat. Formada hui dia per 5.158 títols, aquests se centren en la investigació de les pràctiques culturals i els comportaments socials del nostre entorn; eminentment són llibres d'informació local i provincial, però trobem publicacions d'altres territoris peninsulars.

 

A partir d'aquest moment, la biblioteca etnogràfica de Puçol pot ser consultada per qualsevol persona que sol·licite fer-ho.

 

L'ajuda del voluntariat i de l'alumnat en pràctiques ha sigut essencial per a la posada a punt de la biblioteca, duent a terme el registre i tejuelo de cada volum. No podem deixar d'esmentar a tots/as els/as que s'han passat hores entre aquests llibres: José Luis González Palomera (2018-2021), Jorge Alfonso Álvarez (2021), Rubén Esclapez (2022), Cristina Cuadrado (2022), Susi Ferrández (2022), Laura Castaño (2022) i Daniel Casado (2022). Tampoc podem oblidar a totes les persones, institucions i entitats donants, sense les aportacions bibliogràfiques de les quals, aquest espai no haguera sigut possible.

 

La biblioteca de Puçol -així com la resta de biblioteques-, és un espai viu en diversos sentits. El primer d'ells fa referència al fet que, com les publicacions continuen arribant al museu -també mitjançant adquisició i intercanvi de publicacions-, els volums de la biblioteca es veuran incrementats amb el pas del temps; hui són 5.158, demà, qui sap... I una altra accepció està relacionada amb el projecte educatiu que el museu i el col·legi porten desenvolupant durant anys. A la biblioteca etnogràfica, el/la interessat/a se trobarà també amb la biblioteca escolar, on xiquets i xiquetes del centre poden acudir a consultar llibres. Així doncs, potser, en un dia de consulta etnogràfica un/a se topall amb un parell de xiquets/as llegint alegrement en el sòl de la biblioteca. Una imatge a la qual nosaltres i nosaltres estem molt acostumats/as, però que entenem que puga semblar curiós a altres/as usuaris/as.

 

En resum, aquest nou espai en el Museu Escolar de Puçol estarà obert a partir d'ara a tota persona interessada en la seua consulta, de dilluns a divendres en horari d'obertura habitual (de 9.00 a 13.30 i de 16.00 a 18.00 hores) i amb cita prèvia. Anima't a conéixer, visitar i xopar-te d'aquesta nova marxa de Puçol!

 

Autora: Marian Tristán, coordinadora del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top